AKTUELNO

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink da ono što građani treba da znaju jeste da je Srbija žrtva ovog nesprovođena i kampanje laži predstavnika prištinskih institucija.

- Što se tiče odbijanja poziva vlasti u Prištini da učestvuju u novoj rundi razgovora s Beogradom biću potpuno jasan. Srbija je žrtva sistematskog gaženja Briselskog sporazuma. Sistematskog odbijanja da se sprovede ono što je pre pet godina preuzeto kao ključna obaveza, a to je formiranje zajednice srpskih opština. Iz toga proizlaze sva kasnija zla koja se ogledaju u nesprovođenju mnogih drugih aspekata od prištinske strane – rekao je Đurić.

Kako kaže, ono što građani treba da znaju jeste da je Srbija žrtva ovog nesprovođena i kampanje laži predstavnika prištinskih institucija.

- Osim što pogrešno predstavljaju situaciju u dijalogu, do pre nekoliko dana tvrdili su da na KiM nema etnički motivisanih incidenata. Pa su onda, kada su videli da i drugi reaguju, tada su promenili ploču, ali se ništa na terenu nije promenilo. Usvajanje odluke kojom se ukidaju posebne carine i stvara jedinstvena carina između naše južne pokrajine i Republike Albanije, to treba nazvati pravim imenom. To je stvaranje velikoalbanske carinske unije, i to je odluka na koju međunarodna zajednica mora da reaguje ukoliko ne želi stvaranje velike albanske države na Balkanu – rekao je Đurić.

Kako je rekao, takva vrsta politike može da dovede do ozbiljne destabilizacije prilika, a potpuno je suprotno rezoluciji 12 44 i svim drugim međunarodnim dokumentima.

- Pre samo nekoliko meseci su njihovi najviši predstavnici lagali o tome kako hoće da sprovode i formiraju ZSO, pa i tada je predsednik Vučić ukazao da govore neistine i da nemaju nameru da takvo nešto urade. Sada vidimo njihovu stvarnu nameru, a uveren sam da ovakvu politiku ne bi smeli da sporovode da nemaju podršku dela međunarodne zajednice – rekao je Đurić.

Kako kaže, oni ne vuku ni jedan potez bez konsultacija sa svojim najbližim saradnicima i partnerima.

- Veoma je važno da javnost bude obaveštena o svemu. Pritisci na našu zemlju su sve veći, o tome je pričao predsednik Vučić, i mislim da je važno što je sa javnošću podeljena ova činjenica – rekao je Đurić.

Kako je rekao, Priština ovih dana baca pod noge ono što je potpisano Briselskim sporazumom.

- Ovde je na delu šafovska partija veliki sila. Na nama je da se držimo međunarodnog prava, domaćeg prava, nastavimo da se borimo za rešavanje ovog problema. Imam poverenje u predsednika Vučića, u njegovu snagu i istrajnost da se bori za bolji položaj Srba na KiM – rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, svakog dana očekuju da dobiju novi datum za sastanak Beograda i Prištine.

- Mi se borimo da dođemo do kompromisnog rešenja, ali to ne znači da će Srbija da jednostrano prizna nezavisnost, kako su oni zamislili, čineći im ustupke da bismo dobili od vas pomirenje. Nama ne treba takva vrsta praznih reči – rekao je Đurić.

#Kosovo

#Marko Đurić

'